DOGMALARIMIZLA SAKLAMBAŞ OYUNU.!


DOGMALARIMIZLA SAKLAMBAÇ OYUNU..!

Doğayı çeşitli duyumlarımızla algılar onu imgelere (görsel karşılık) dönüştürürüz. Doğadaki hızlı gelişim; insan-doğa ikileminde sürekli yer değiştirir, işte bu hız, algılamanın da bir anlamda gücüdür.
Doğayı tek pastoral boyutlu algılamak da olanaklı görünse de, bu yanıltıcıdır. Çünkü doğa hem nitelik hem de niceliktir.
Doğayı anlamak için çoğu kez imgesel dil kullanırız. Kısacası bu da şiir, resim, müzik gibi tüm sanatsal yansımaların da bir anlamda kaynağıdır, temelidir.
İmgeleme sayesinde, duyular alanının dışında kalan gerçekliği içine çekebiliriz.

İmge; bir bakıma anlamın görsel tasarımıdır. Bir bakıma da metafor (benzetme) olarak ta betimlenebilir. Doğa ve nesneler bunları yapabilmek için bize sınırsız olanaklar sağlar. Doğa ile çok yönlü ilişki kurabilmek için metaforik (benzetme) ilişkiler de sağlamak gereklidir. Bu metafor (benzetme) bazen, benzeyenle benzetilenlerin birbirlerinin yerine geçtiği bir duygusal ilişkiler yumağında da dönüşebilir.

Genç şairlerimizden Yücel Kayıran derki; “ Duyguların dogmatik bir yanı vardır…
Savaşçıdır, uzlaşmayı devre dışı bırakır.”
***
Dilbilimciler ve felsefeciler özetle DOGMA’YI şöyle tanımlarlar.
1. Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi.
2. fel. Doğruluğu sınanmadan benimsenen, bir öğretinin veya ideolojinin temeli yapılan sav, nas, inak… (TDK. Tanımları)

“Dogmaların en geçerli olduğu alan din alanıdır, burada yalnızca inanılır.”  der--------------- M. C. Anday.


DogmatizmA priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen yadsınmaz değerleri kabul eden, bu bilgilerin yadsınmaz gerçek olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya gereksinimi olmadığını savunan anlayışa verilen addır. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma (inak) veya nas denir.
Kavrama ise başkalarını da düşünme, katkı yapma yolunu açar.
Böyle bakılırsa;
O halde duygu eksenli ve çoğu kez tartışma konusu dahi edilemeyen şu kavramlar nedir?
Aşk, bağlılık, özlem, güven, sadakat, dayanışma, dogmanın bir yanı, nefret, güvensizlik, aldatma, zarar verme, aldırış etmeme de dogmanın diğer yüzüdür diyebilir miyiz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğuştan kötü müdür? “ Her ne arar isen, kendinde ara.” Hacı Bektaşı Veli ” Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varl...