Beş Köşeli Yıldız


Beş köşeli yıldız


 
Tanrılarla tanrıçalar bir güç dengesi kurarlardı. Ying ile Yang. Erkek ile dişi dengelendiğinde dünyaya ahenk gelirdi. Dengesizlik olduğunda kaos yaşanırdı.
Bu inançta, beş köşeli yıldız, bütün varlıklardaki dişiyi temsil ediyor. İlahiyat tarihçilerinin ‘kutsal dişi’ ya da ‘ilahi tanrıça’ dedikleri bu kavram, tarih içinde pek çok öğretide kendine değişik isimler bulmuş.
Eski dinler doğanın ilahi düzenine dayanıyor. Tanrıça Venüs ile Venüs gezegeni de bu inançta birleşiyor. Tanrıça gece gökyüzünde yer sahibiydi ve pek çok isimle anılırdı. Venüs, Doğu Yıldızı, Ishtar, Astarte. Astarte hepsi de doğa ve dünya ana ile bağları olan güçlü dişi kavramlardı.
Beş köşeli yıldızın, grafiksel köken açısından Venüs gezegeni ile bağlantısı var. Venüs gezegeninin her dört yılda bir ekliptik semada beş köşeli mükemmel bir yıldız çizmesi bunu izah eder. Bu bilginin eski uygarlıklar tarafından bilindiği, bu bilgilere nasıl ulaştıkları konusu da ayrıca incelenmeye değerdir.
Eski uygarlıklar bu ilginç fenomeni fark ettiklerinde öylesine büyülenirler ki, Venüs ile onun beş köşeli yıldızı mükemmellik, güzellik ve aşkın sembolü haline gelir.
Eski Yunan’da, Venüs’ün büyüsüne övgü olsun diye, onun dört yıllık devrini Olimpiyat Oyunları’nı düzenlerken kullanmışlardı.
Pek az insan, dört yılda bir yapılan modern Olimpiyat Oyunları’nın hala Venüs’ün devrelerini takip ettiğinin farkındadır. Bundan daha da az insan, beş köşeli yıldızın Olimpiyat amblemi olmak üzereyken son anda değiştirildiğini bilir, oyunların çok kapsamlı ruhunu ve ahengini daha iyi yansıtması amacıyla beş köşeli yıldız, iç içe geçen beş halkayla değiştirilmiştir.
Beş uçlu yıldız’ın kökleri sabaizm olarak da bilinen yıldızlara tapınmaya kadar iner. Bu simge ayrıca eski Yunan ve Mısır medeniyetlerinde de görülmektedir.

Sayıların mistik özelliklerine ilgi duyan Pisagor’istlere göre, 5 sayısının (ve aynı şekilde 5 Uçlu Yıldız’ın özellikle eski Alman ve İskoç kültüründe) kötü ruhları, kötülükleri, hastalıkları, vs. kontrol etme gibi sihirli gücü vardır. 5 uçlu yıldız, kolları ve bacakları açık insan bedenini ve eski Yunan mitolojisinde ruh ile beden uyumunu sembolize eder. 5 uçlu yıldız eski Mısır’da mevsimlerin nedeni, çalışmanın imajı, Güneş’in, İris’in oğlu’nun ve tanrılardan biri olan Köpek Yıldızı(Sirius)’un sembolü olup, helezonik şekliyle Nil’in taşkın zamanını haber verdiği için aynı zamanda tedbir almayı sağlayan basiret sembolüydü.

5 uçlu yıldızın uçlarını birleştirerek oluşturulan pentagonun ( eşkenerbeşgen) kenarlarından biri ile ardışık olmayan iki ucunu birleştiren kenarın orantısı matematikte altın oran’ olarak bilenen ve ( fi ) ile ifade edilen 1.618 (1+5/2), tersi ise 0.618 dır.
Altın oran, bir çizginin “daha küçüğün daha büyüğe oranının daha büyüğün bütüne oranı “şeklinde bölünmesi olarak ifade edilir ve sembolik anlamı 3 şeyin 2 şeyle çalışıp, 1 şey oluşturmasıdır; metafizik olarak matematik mükemmeliyetin vücut bulmasıdır; evrenin ve doğanın temel yapısının oranı olup resim, heykel ve mimaride de kullanılmaktadır.


Yıldız Dr. Samuel Hemming’e göre Güneşin ve Evrenin ( ki bu açıklama Akhnaton’un öğrettiği Disk veya Güneş monoteist dinine uyar ), Dunckerley’e göre Akil Adamlara Hazreti İsa’nın doğumunu/gelişini işaret eden Beyt-ül-Lahim Yıldızı’nın, William Preston’a göre Musa Peygamberin 10 Emri alırken gördüğü kuvvetli parlak ilahi ışığın, Mackey’e göre ışığın ve gerçeğin kaynağı varlığının sembolüdür.

Leonardo da Vinci’nin meşhur içerisinde, kolları ve bacakları yana açılan daire içinde ki insan diagram’ı bir an aklınızda bulunsun.
Hemen ardında Türk Bayrağında ki beş köşeli yıldız sizlere bir şeyler çağrıştırıyor mu?
Elbette burada olimpiyatların başlangıcı kast etmiyorum. Peki ne olabilir?
Çok kolay – insan - evet insanla ilgisi yok mu?
Araştırırsanız mutlaka bir izler bulacaksınız.
Murat Şahin  2009


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğuştan kötü müdür? “ Her ne arar isen, kendinde ara.” Hacı Bektaşı Veli ” Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varl...