Kubbet-ul Rahman


KUBBET-UL RAHMAN


Tasvvufta “Kırklar Cemi”: insanin ilk kez belirmesi, ilk insanin ana rahminde toparlanması, cem olmasıdır. Bu da başka bir âlemde,             Kubbe-i Rahman’da yani ana rahminde gerçekleşmektedir. Cem kavramı anne rahminde oluşan insanin ilk toparlanmasını, cem olmasını anlatmaktadır. Kırklar cemi ve semah insanin ana rahminde mayalandığı ilk 40 gün ile ilgilidir. 40 günden sonra da 41 yoktur. Yani Kırklar bir’e dönüşmektedir. Zaten Kırklar Söylencesi’nin bütün anlatımları da buna dönüktür. Kırklar cinsiyetsizdir, cinsiyet henüz oluşmamıştır.

Erkeğin spermlerinin, kadının rahim içinde bulunan yumurtasını döllemesiyle ortaya çıkan embriyonun yolculuğunu tasvir ederler.                Sözle söylenemeyen bilimsel gerçeğin dinsel dans ile anlatılmasıdır.
İlk 40 günün anlatılmasıdır.

Baba mayayı ( kendi spermini) kubbe-i Rahman’da (ana rahminde), ana sütüne (spermlerine) katar, ana rahminde vücut tutar. Mayalanan maya 40 gün mayada kalır. 41. gün vücut hâsıl olur.
Yani anne rahmindeki mayalanma 40 gün sürer. 41. gününde insanin ilk sekli oluşur. İlk insanin oluşumu 40. günden sonra, 41. günde gerçekleşir. Anne rahminde bebeğin ilk nüvesi tamamlanır.

Kuran’ın Hac Süresi’nin 5. Ayeti “Biz sizi topraktan, sonra az bir sudan yarattık” der.

Bu sır da doğuşla ilgilidir.

Bu sır çözüldü mü?

Sır insanin doğuşudur. Tahtacılarda ( Toros Alevileri) ölünün kefenlenmesi geleneği, sırrın başlangıç noktasıdır. Ölüyü tamamen örten iki katlı ve dış kefenin altında “yensiz, yakasız gömlek” denilen, ancak ölüyü boydan boya örtmeyen bir iç kefen vardır. Bu kefene ölünün cinsel organını örttüğü için, “sır örtüsü” de denir. Edep örtüsü yerine sır örtüsü denmesinin nedeni de, İnsanın sırrını saklamasıdır. Çünkü cinsel organlar, üreme organlarıdır. Sır, birleşmede ve üremededir.

Evet, bu çok önemlidir. Eğer her iki cinsinde cinsel organları olmasa ve ya işlevlerini yerine getirmese o zaman doğum yani hayat da olmayacaktır.

Dikkat ederseniz diğer tüm canlıların erkeklik organı belli bir kılıfın içerisine girer ve gizlenir, sadece ereksiyon – işlevsel durumda dışarı çıkar. Burada insanda, erkeğininki ise bir istisna olarak dışarıda (doğal tüylerle örtünmeyi saymazsak ) kalır.
İnsanın çıplakken, kadın erkek ayırmadan saklama ihtiyacı duydukları tek organları cinsel organlarıdır.
Bütün bu işlevlerin sonucunda canlının ilk yaşam bulduğu yer ana rahmidir. O nedenle dişinin analık rahmi büyük gök kubbenin içerisinde yaşanan yaşamın, devinimin, dönüşümün bir simgesel prototipi olarak da algılanır.

------------
Not; 22 sayfalık bir makalemden pasajlar paylaştım.

Saygılarımla,
Murat şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğuştan kötü müdür? “ Her ne arar isen, kendinde ara.” Hacı Bektaşı Veli ” Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varl...