Isra Suresi ve Sorular


İSRA SURESİ VE AKLA GELEN SORULAR

“ Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Ayet 1:  Bir kısım ayetlerimizi kendisine göstermek için, kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren O (Allah) yücedir. Gerçekten O, işitendir, görendir. (1) …”

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa (Arapça: ىصقالأ دجسم ل ا), kutsal sayılan mekânlardan biri. Ömer'in halifeliği döneminde küçük bir mescit olarak ortaya çıkan yapı, Emeviler döneminde büyütülmüş ve genişletilmiş. 705 yılında ise tamamlanmıştır. Bununla birlikte daha sonra çeşitli sebeplerden dolayı birkaç kez yıkılan mescit baştan inşa edilmiştir. Bugünkü yapı, mescit 1033 yılında bir deprem sebebiyle yıkılınca Fatimiler tarafından yaptırılan yapıdır; yine de yapıya yüzyıllar boyu farklı hükümdarların altında birçok eklemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Kur'an'da geçen isra hadisesi burada cereyan ettiğine inanılır . Diğer adı Harem-üş-şerif’dir (Al-Haram al-Qudsi al-Sharif).
Mescid-i Aksa, Kudüs şehrinde bulunan Müslümanların ilk kıblesidir. Türkçede "En Uzaktaki Mescit" anlamına gelir. "Beyt-i Makdis" veya "Beyt-i Mukaddes" adı da verilir.
Yapımına Hz. Davud Peygamber tarafından başlatıldığı ve oğlu Hz. Süleyman Peygamber tarafından tamamlandığı rivayet edilir. Mescid-i Haram'dan sonra yapılan en eski ikinci mescittir. Her ikisi de Yahudi kralı olan Hz. Davud – King David, Hz. Süleyman ise King Solomon’dur. Eğer bunlar Mescid-i Aksa’yı inşa ettiler ise, hangi nedenle İslam mescidi oluyor?
 Bu çok ilginç bir montaj ve yorumdur.
Kur'an'a göre, Hz. Muhammed (a.s) Recep ayının 27. gecesinde önce Mescid-i Harâm'dan alınarak Mescid-i Aksa'ya Burak ile götürüldü (İsrâ).
  • Altın kubbeli olan ve Mescidüs Sahra olarak da anılan Kubbetüs Sahra ile karıştırılmamalıdır.

  • Gayrimüslimlerin Mescid-i Aksa'ya adım atmaları yasaktır.

Mescid-i Haram

Mescid-i Haram (Arapça: مراح لا دجسم ل ا ) Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescide Mescid-i Haram denilmektedir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette ismi geçmektedir.
Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kâbe'nin doğu köşesine işaret taşı olarak farklı renk ve özelliğe sahip olan siyah taş anlamına gelen Hacer-ül Esved yerleştirilmiş ve gümüş bir çerçeveyle çevrilmiştir. Bu taşın İbrahim’den günümüze kadar gelen bir hatıra olduğu kabul edilir. Bu nedenle de tüm Müslümanlar için çok değerlidir.
Kâbe, İbrahim ve İsmail'den sonra birçok değişikliklere maruz kalmıştır. Çeşitli dönemlerde kısmen ya da bütünüyle yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır. Şu anda Kâbe, Mescid-i Haram ile birlikte toplam 361.000 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
HZ. MUHAMMED’İN (a.s ) KISACA HAYATI

- 571 Rebiülevvel ayının 12inci gecesinde (20 Nisan) Hz. Muhammed (s.a.v.) Mekke de dünyayı şereflendirdi. Annesinin adı Amine, babasının adı Abdullah’tır. Dedesinin adı Abdulmuttalip’tir. Amcasının adı Ebu Taliptir.
Hz. Muhammed’in ( a.s) en çok bilinen isimleri;
1. Muhammed
2. Mustafa
3. Ahmed
4. Mahmud’dir.
- 575 Süt annesi Halime Hatun, Hz. Muhhammed’i annesi Amine’ye teslim etti.
- 577 Hz. Muhammed (SAV), Mekke ile Medine arasındaki Ebva Köyünde annesini kaybetti. Dedesi Abdülmuttalib, torununu himayesi altına aldı.
- 579 Abdülmuttalib vefat etti. Hz. Muhammed, amcası Ebu Talibin yanında kalmaya başladı.
- 583 Amcası Ebu Talible ticaret maksadıyla Şama gitti. Burada Rahip Bahira Hz. Muhammed’in beklenen son peygamber olduğunu fark ettiği kabul edilir.
- 590 HilfuI-Füdul (Faziletliler antlaşması) cemiyetine iştirak etti. Ticarete başladı
- 596 İkinci kez ticaret maksadıyla Şama gitti. Üç ay sonra Hz. Hatice-i Kübra (Büyük Hatice) ile evlendi.
Çocukları: erkekler İbrahim, Kasım Abdullah ve kızlar Zeynep, Rûkiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma’dır.
- 605 Kabe’nin yeniden imarı esnasında kabileler arasında çıkan anlaşmazlığı giderdi.
- 610 Yılında 40 Yaşında iken Hira mağarasında melek Cebrail ilk vahyi getirdiği kabul edilir. Bunlar Alak suresinin ilk 5 ayeti idi.
Böylece Peygamber oldu.
- 613 Safa tepesine çıkıp ilk açık tebliğini yaptı. Yakın akrabalarına tebliğ için yemekler verdi. İlk Müslümanlara karşı ciddi direnç başladı.
- 615 Habeşistan’a ilk hicret. Hz. Hamza ile Halife Ömer Müslüman oldu.
- 616 Habeşistan’a 2. hicret.
- 617 Müslümanlara karşı üç yıl sürecek sosyal ve ekonomik boykot başladı.
- 619 Boykot sona erdi, oğlu Kasım, ardından diğer oğlu: Abdullah vefat etti. Kısa bir süre sonra amcası Ebu Talib öldü. Ardından da Hz. Hatice vefat etti.
Bu yıla hüzün yılı denilir.
- 620 Allah Rasûlü, Taife gitti. Orada kötü karşılandı.
- 621 Isra ve Miraç Mucizesi meydana geldi. Medineli 12 Müslüman Hz. Muhammed’de biat ettiler. Bu Birinci Akabe Biatıdır.
- 622 İkinci Akabe Biatı yapıldı ve Mekke’den Medine’ye hicret ettiler. Medine yakınlarındaki Kûba Mescidinde ilk Cuma namazı kılındığı kabul edilir. Mescid-i Nebevi inşa edildi, ilk ezan okunduğu kabul edilir.
- 623 Kıble yönü, Mescid-i Harama çevrildi.
- 624 Mekkeli müşriklerle Bedir Savaşı yapıldı. İlk defa Ramazan Orucu tutulduğu, dolayısıyla ilk bayram namazı kılındığı kabul edilir.  Hz. Muhammed’in kızı Hz. Rukiyye vefat etti. Hz. Ali ile Hz. Fatıma evlendi.
İlk kurban bayram namazının kılındığı kabul edilir.
- 625 Uhud Savaşı yapıldı.
- 627 Hendek Savaşı yapıldı.
- 628 Kabe ziyareti için yola çıkıldı.
Rıdvan Biatı yapıldı. Mekke’li karşıtlarla Hudeybiye Barışı imzalandı.
- 630 Mekke fethedildi. Kabe putlardan temizlendi. Tebük Seferi yapıldı.
-632 Hz. Muhammed veda haccını yaptı. Çok sahabenin katıldığı Veda Hutbesini okudu.
- Hastalandı ve ardından 8 Haziranda Rebiülevvel ayının 12 si pazartesi güne
63 yaşında Hakka yürüdü ( Hakk’a döndü – Ankebut Suresi Ayet 35 anlam olarak; “ Tüm canlılar ölümü tadacak ve bana döneceksiniz…”).

Kur'an

Kur'ân veya Kur'ân-ı Kerîm (Arapça: نآرقلا veya م ير ك لا ن آرق لا), İslam Aleminde İslam peygamberi Hz. Muhammed'e Allah tarafından Cebrail aracılığıyla vahiyler şeklinde gönderildiğine inanılan kutsal kitap. İlk kez 7. yüzyılda kitap haline getirilmiştir. Kur'ân-ı Kerim ayrıca Kelamullah, Kitabullah, Furkan, Tenzil, Mushaf, Kitab, Nur ve Zikir isimleriyle bilinir. Fatiha Suresi ile başlayıp, Nas Suresi ile sona erer.
Okunuşunun kutsal olduğuna inanılarak, sadece yazı ile Kur'an'ın tam olarak sonraki nesillere aktarılamayacağı düşünülmüş, ilave işaretlemeler ve özel okunuşu tecvid ile birlikte nesilden nesillere aktarılmıştır.
Kökenbilim
Kur'an sözcüğü Arapça'da Q-R-E ( ا  ر ق - qare'e / kare'e – okudu ) sözcüğünün sülasi (üç harfli kelime kökü sistemine göre) mastarıdır. " Okumak,  okunan, okuyuş,  okuma " anlamlarını ifade eder. Kerîm, " soylu, asil " ve " eli açık, cömert " anlamlarına gelen Arapça kökenli bir kelimedir
İslam'a göre Allah Kur'an'ı ikinci bir isim olarak “ Kitap ”, olarak adlandırmak suretiyle, daha en baştan itibaren, bu metnin yazılı hale getirilmesinin önemine işaret etmiştir. Batı Hıristiyanların da İncil’e Bibel demeleri ( Yunanca; to biblia - kitap demektir) göndermesinden gelir. Bibliotheque de kütüphane ( kitapları raflarda olduğu yer anlamında) demektir.
Kur'an'ın bölünmüş olduğu 30 parçadan (fasikül) her birine cüz denir.
Kuran, ‘ Sure ‘ adı verilen bölümlerden oluşur. Kur'an 114 Sureden meydana gelir. Bu Surelerin 86'sı Mekke'de, 28'i Medine'de ( Mekki Sureler ) gelmiştir. Medine'de gelen Surelere ( Medeni Sureler ): Bakara, Ali İmran, Enfal, Ahzab, Maide, Mümtahine, Nisa, Zilzal, Hadid, Muhammed, Rad, Rahman, Dehr, Talak, Beyyine, Haşr, Nasr, Nur, Hac, Münafikun, Mücadele, Hucurat, Tahrim, Cuma, Tegabun, Saf, Feth ve Berae'dir.
Her bir sure de ‘ Ayet ‘ adı verilen bölümlerden oluşur. Ayetler bir kelime ila bir sayfa arasındadır.
Allah tarafından peygamberlerine bildirilen buyruklara vahiy denir.
Vahiy; peygamberlere doğrudan veya melekler gibi aracılar vasıtasıyla bildirildiğine inanılır.
İslam'a göre vahiyler Hz.Muhammed'e Cebrail meleği aracılığıyla gönderilmiştir. Kuran metninin tamamlanması, 610 - 632 yılları arasında, yaklaşık 23 yılda gerçekleşmiştir.
Kur'an Hz. Muhammed hayatta iken yazılı hale getirilmemiştir.
Kur'an'ı yazan Vahiy katipleri: Zeyd ibn Sabit başkanlığında Hz. Ali, Talha bin Ubeydullah, Sa'd bin Ebi Vakkas, Ebu Derda, Mikdad, Übey ibn Kab, Ebu Musa el-Eşari ve Abdullah ibni Mesut oldukları anlatılır.
Vahiy, görünüşte, surelerin mevcut sırasını izlemeksizin, genellikle Müslümanların belirli bir konuda bilgi, görüş veya cevap gibi ihtiyaçları, ya da önemli bir olayla ilgili olarak gerçekleştiği için, Kur'an’ın nihai şekli, ancak peygamberin bu görevi bittikten sonra ortaya çıkmıştır.
Buna göre, Kur'an, 114 Sure ve (Sure başındaki besmeleleri ayrı bir ayet saymama kaydı ile) 6236 ayetten oluşan (Ayet sayısı hakkında, din uzmanlarının arasında tam bir fikir birliği yoktur.)
SONUÇ:
Sizce bütün yukarıda ki bilgileri neden yazmış olabilirim?
En başta Isra Suresi ( bir başka isimle Beni İsrail Suresi ) ilk ayetinde ki meale göre Hz. Muhammed (SAV.)  surede adı geçen simgesel gece yolculuğunu ( Burak adındaki kanatlı at olarak tasvir edilen binek ile gittiği kabul edilir - burada Pegasus’u da anımsayalım !)  Mesci-i Haram ile Mescid-i Aksa arasında yapmıştır.
Ancak Mescid-i Aksa’nın ilk yapımına, Halife Ömer ( halifelik dönemi 634 – 644 ) tarafında küçük bir mescid olarak yapılmaya başlandığı ve 705 yılında tamamlandığı ise ayrı bir tarihi gerçektir.
Kura’nı Kerim ise 610 – 632 yılları arasında 23 yılda nazil olmuştur.
Isra Suresi’nin 621 yılında nazil olması kuvvetle muhtemeldir.
O halde Isra Suresi nazil olurken, Mescid-i Aksa daha mevcut değildir.
Olmayan bir mescide yapılan ( simgesel yolculuk da olsa ) pek anlamış değilim.
Bilenler bu konuyu nasıl açıklar veya yorumlarlar?
Eğer, Kudüs’ün daha önceleri oradaki Müslümanların kıblesi olması edeniyle bu simgesel yolculuk öyle adlandırılmış ise o zaman durum bambaşkadır.
Kudüs’ün kıble olması da Hz. Süleyman’ın Mabedi ( tapınağı ) ile ilintili olmasın?
Kim bilir belki de KUTSAL HAÇ KİLİSESİ ( Hz. İsa’nın vaftiz edildiği Hıristiyanlarca çok kutsal olan kilise ) ile  ilgili de olabilir(mi)?!
Sorular, sorular, sorular!
Murat Şahin                  2009
Kaynakça: ( 1 ) Kuran-ı Kerim, Isra Suresi, I. Ayet Meali.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğuştan kötü müdür? “ Her ne arar isen, kendinde ara.” Hacı Bektaşı Veli ” Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varl...