Beytullah – Kâbe – Allah’ın Evi


Beytullah – Kâbe – Allah’ın Evi


Hac görevlerini yerine getiren Müslümanlar la ilgili televizyon haberinde, haberin sunucusu: ‘Müslümanlar hac farizesini Beytullah’ı ( Kabe – Allah’ın evi ) tavaf ederek yerine getirdiler’ diye anons etti.


Allah’ın yeryüzünde ki simgesel evi: ilginç bir benzetmedir.

Kökeni nereden gelebilir?
Sümer’de kralların nasıl sarayları varsa, Tanrıların da öyle evleri olmalıydı. Bunun için “ tanrı evi “ adı altında görkemli tapınaklar, yanlarında Tanrılarla insanları yaklaştırdığı düşünülen basamaklı kuleler ( bir tür minare ) yapılmıştı.
Daha sonra Tanrı evleri sinagoglara, kiliseler, camilere dönüştü.(1)
Camilerin ve minarelerin üstünde ki yarım ay, Sümer ay tanrısının simgesidir.
Sümer dininde ay kültünün önemli yeri vardır. Ayın ilk görüldüğü gün, 15 günlük olduğu ve görünmediği günlerde tören yapılır, hatta bazı yiyecekler içecekler yenilmezdi. İslamiyet’te de oruç ve bayramlar Ay’ın görünüşüne göre düzenlenmesi sizce tesadüf mü?
Sümer kralları, Tanrıların yeryüzündeki vekilleri sayılıyordu.
Bu inanç Hıristiyanlık ta papaya, Müslümanlıkta halifeye geçerek sürmüştür. (2)

Bakara Suresi Ayet 30.
Rabbin meleklere’ ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’ dedi. Onlar da ‘ biz hamdinle sana tesbih eder ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun?’ dediler.”

Melekler, insanların yamukluk yapacaklarını ta işin başında fark etmişler!

Bu arada haber sunucusu hacıların kurbanlarını kestiklerini de ihmal etmedi.

Bu Kurban ritüelinin Sümerlerle bir ilgisi olabilir mi?

Sümerliler Tanrılarını sevindirmek, onlardan bir istek de bulunmak, hastalıklardan kurtulmak için veya yaptıkları adaklara karşılık kurban kestirirlerdi. Bu kurbanlar sakat ve hasta olmamalıydı. Kurban sahibi de vücutça temiz ( abdestli ) olmalıydı.
Kurbanlar rahipler tarafından özel dualarla kesilirdi. Kurbanın sağ kalçası ve iç organları Tanrıya takdim edilir, gerisi etrafta olanlara dağıtılırdı.
Görüyor musunuz? İslam’da da kurbanlar benzer koşullarda kesiliyor. Yalnız din adamının kesme zorunluluğu yok. Ayrıca bir kurban duası var mı? Elbette vardır ancak ben bilmiyorum?
 Alevilikte kurbanla ilgili methiye nefeslerin olduğunu biliyorum.
Daha ilginç bir benzerlik de kurbanın sağ kalçası ile iç organları Tanrı yerine bu kez kurban sahibine bırakılır, gerisi dağıtılır.

Sümerler de Erhanedan devrinde Ur Kralı mezarlarına göre, kral ve kraliçeler askerleri ve etrafındakilerle birlikte gömülürdü. Fakat metinlerde her türlü kurban yazılmasına karşın, insan kurbanından bahsedilmiyor.

Buna karşın İbrani’lerde, Hellen’lerde insan kurban edilmiş. (3)
İbraniler de ölü veya dirileri kıvandırmak veya şahısların sağlığını korumak için Tanrı ile bir tür anlaşma olarak insan kurban edilirmiş. (4)
Aztek ve Mayalarda da mabetlerinde belli dönemlerde insan kurban etme ritüelleri çok önemli görülmüştür ve uygulanmıştır. Kurban sonrası, kurban başı ile bugünkü futbol oyunun atası olabilecek – kurban başına ayaklarla, vurma itme, yuvarlama ve belli bir aralıkta geçirme töreni yapılırmış. (5)
Köy Alevilerinin arasında bir söylence güya Yezit, Hz. Hüseyin’i şehit ettirdikten sonra kafasını kestiriyor ve Kerbela da top oynatırmış, bu nedenle de biz alevi çocuklarına büyüklerimiz top oynarken sevinmememizi telkin ederlerdi. Elbette bu davranış biçimi bir genelleme değildir. İlginç olan insanlığın ortak öykülerinin bir yerlerde - ister Kızılderili olsun isterse Kızılbaş - çakışıyor olmasıdır. Araplarda da insanın kurban edildiğini, hatta Hz. Muhammed’din büyük babasının “eğer on oğlum olursa birini Tanrıya ( veya tanrılara) kurban edeceğim “ dediğini bir kitapta okumuştum. ( 2 )

İNSANIN YARATILIŞ ÖYKÜSÜ
Gelelim kurban edilen insanın kutsal kaynaklarda ki yaratılış öyküsüne!
Sümer’de Tanrılar, özellikle Dişi Tanrılar çoğalmaya başlayınca işlerinin çokluğundan, yiyeceklerini hazırlamanın zorluğundan yakınıyorlar ve bütün Tanrıları var eden Deniz Tanrıçası Nammu’ya bir çare bulması için yalvarıyorlar. O da bilgelik Tanrıçasına bilgiliğini ve marifetlerini göstermesini söylüyor.
Bilgelik Tanrıçası yumuşak kilden şekiller yapıyor ve Tanrıçaya sesleniyor. “ Ey annem! Adını vereceğin yaratık oldu. Onun üzerine Tanrıların görüntüsünü koy. (6)
Dipsiz suyun çamurunu karıştır. Kol ve bacaklarını meydana getir. Ey annem! Yeni doğanın kaderini söyle ( alın yazısı olsa gerek) İşte o bir İnsan!”
Bu iş esnasında Bütün Tanrıların annesi, Yer Tanrıçası, Doğum Tanrıçası ve Bilgelik Tanrıçası olmak üzere 4 Tanrı birlikte bulunuyorlar. ( 2 )

Tevrat Tekvin 2-7
Rab Allah yerine toprağından adamı yaptı ve onun yüzüne hayat nefesini üfledi ve adam yaşayan can oldu.”

Tevrat insanın yaratılışını iki türlü anlatmış:
Tekvin bap 1:26
Allah, yeri, göğü, yıldızları, bitkileri, hayvanları yarattıktan sonra, Allah dedi Suretinizde benzeyişimize göre insan yapalım! O yeryüzünde her şeye hakim olsun. ‘ Ve Allah insanı kendi suretinde yarattı ve onları erkek dişi olarak yarattı.”
Tekvin bap 9:6
Çünkü Allah kendi suretinde adamı yaptı.”

Gelelim Kur’an da yaratılışla ilgili ayetlere:
Maide Suresi, ayet 64:
“ Yahudiler ‘ Allah’ın eli sıkıdır’ dediler. Dediklerinden ötürü elleri bağlansın. Lanet olsun! Hayır! Onun iki eli de açıktır, nasıl dilerse sarf eder .”
Burada sanki Allah’ın iki elinin olduğundan bahsediliyor, ilginç değil mi?
Ali İmran suresi, ayet 115:
Doğu da batı da Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü oradadır.”
Yine ilginç olan, Allah’ın yüzünün de olduğu belirtiliyor.
Sad Suresi, ayet 71:
Rabbim meleklere demiş ki ‘ Ben muhakkak çamurdan insan yaratacağım. Onu tamamlayıp içine ruhumdan üfürdüğüm zaman derhal ona secdeye kapanın!’
Melekler toptan secde ettiler. Yalnız İblis secde etmedi, zira büyüklük tasladı, kafirlerden oldu. Allah, Ey iblis! İki elimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden mi oldun? Dedi. İblis, ‘ Ben ondan hayırlıyım, beni ateşten onu çamurdan yarattın’ dedi
.”
Gördüğünüz gibi Allah, İblis’e ( haşa )sözünü geçiremiyor!

Bu konu ile ilgili oldukça çok farklı yorumlar var.
Bir hadiste Hz. Muhammed” Allah yaratma işini bitirince sırt üstü uzandı. O sırada bir ayağını öbür ayağının üzerine koymuştu. Bunun benzerini yapmak hiç kimseye uygun değildir.” Burada Hz. Muhammedd’in Allah’ı sanki insanmış gibi algıladığı tasvir ediliyor. (7)

O nedenledir ki doğu toplumlarında büyüklerin, saygınların yanında ayak atak üstüne atıp oturmak hiç de hoş karşılanmaz.

Buna göre şeriatçılar, Allah’ı göklerde tahtına oturmuş, gözü, kulağı, eli, ayağı olan bir insan gibi tasavvur ediyorlar. Hatta bazı bilim adamları O’nun vücudunun evvela etten kemikten oluşan bir varlık olarak bile düşünmüşler.
Akılcılar ise Allah’ı böyle düşünmek puta benzetmek olur diyor. Onlara göre O manevi güçtür, Nurdur, eşi benzeri yoktur, doğmamıştır, doğrulmamıştır(… Lem yelid, ve lem yuled )…gibi.

Kur’an da insanın yaratılışı çeşitli surelerde değişik tarzda geçiyor:
Müm’inun Suresi, ayet 12:
insanı süzme çamurdan yarattık.”
Rahman Suresi, ayet 14:
Allah insanı pişmiş çamura benzeyen balçıktan yarattı.”
Ali İmran Suresi, ayet 19:
Allah’ın nezdinde İsa’nın durumu Adem’in durumu gibidir. Allah O’nu toraktan yarattı.”
Secde Suresi, ayet 7:
O ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır.”
En’am Suresi, ayet 2:
Çünkü bizi çamurdan yaratan, ölüm zamanını takdir eden ancak odur.”
Hacc Suresi, ayet 5.
“ Ey insanlar! Şunu biliniz ki, biz sizi topraktan, nufteden, sonra pıhtılaşmış kandan, sonra hilkatı belirsiz bir lokma et parçasından yarattık.”
Burada da: Toprak, nufte, kan pıhtısı ve et devreye giriyor. Bir de biz deniliyor, kimlerdi bu biz dedikleri?
Hicr Suresi, ayet 26:
Ant olsun ki, biz insanı( pişmiş) kuru çamurdan, şekillenmiş cıvık bir balçıktan yarattık.”
Bu ayeti diğer bir meali ise “ And olsun ki, insanı balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattık.”

Bazen insanlara, Çamur Herifin teki! Cıvık adamın teki! demeleri herhalde bundandır?!
Bir de toprak ( turab ) gibi olanlar vardır ki, onlar da bu ikinci meale tekabül etmektedir.
Hicr Suresi Ayet 27-28
“ Rabbin meleklere, ‘ ben balçıktan, işlenebilen kara topraktan bir insan yaratacağım, onu yapıp ruhumdan üflediğimde ona secdeye kapanın’ demişti.”
Ayet 30-31 “ Bunun üzerine İblis’in dışında bütün melekler hemen secde ettiler. Allah, ‘Ey İblis! Seni secde dedenlerle beraber olmakta alıkoyan nedir?’ dedi”
Ayet 33: “‘ Balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattığın insana secde edemem’ dedi.”
Ayet: 34 “ Öyle ise defol oradan sen artık kovulmuş birisin, doğrusu hesap gününe kadar lanet sanadır’ dedi.”
Hatırlarsanız benzer ayet Sad Suresinde de vardı.
Acaba, İblis’in hesap günü ne zamandır?
Çünkü Dünya kurulalı beri şeytan hep yaşıyor, böyle giderse öleceği de biraz şüpheli – kıyameti saymazsak -.
Görüldüğü üzere her üç dinden de insan çamurdan yaratılmış. Fakat Sümer dininde insanın yaratılma nedeni ve nasıl yaratıldığı ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

• R. Cooper kitabının 209 . sayfasında şunları yazmıştır.
ilk insanın çamurdan meydana geldiğini ve hayat nefesi verilerek canlandığını düşünmek, kadının erkek kaburgasından yaratılmış olduğunu kabul etmek, ancak barbarların yaşadığı çağa ait olmalı. Bunlara insanlar, aynı küflü peynirden yapıldığı din kitaplarında yazılsa ona da inanırlar. İnsanlar Adem ile Havva’dan üremiş olsalar bu kadar farklı ırklar nasıl meydana gelir?.” ( 8 )

Kaldı ki din adamları evrim teorisini de ret ederler. Şimdi ne olacak bu insanlığın hali?

Tevrat’a göre yaratılış 6 bin yıl önce olmuş. Hıristiyanlık da bu tarihi kabul etmiş. Kur’an da bu yok. Fakat İslam inanışına göre 5 bin yıl önceymiş. Buna karşılık Sümer Kral listesine göre 241 200 yıl öncesine gidiyor. Çinliler 49 bin yıl önce diyorlarmış. Mısırlılara göre 13 bin yıl önce, Heredot’a göre ise 14 bin yıl önce diyor. Buna göre tek tanrılı dinlerin yaratılış başlangıcı olarak verdikleri tarihler, ne tarihsel kaynaklara ne de bilimsel kanıtlara uyuyor.
Bu gün 4 milyon yıl öncesine ait insan fosilleri bulundu.

Bu soru size değerli okuyucularım: Allah, acaba neden doğruları net yazdırtmadı(mı)?


Kaynakça:
1. Max I: Dimont : Jews, God and history.
2.Muazzez İlmiye Çığ: Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer Kökeni
3. Cyrys, Gordon The common Backround of Grek and Hebrew Civilization
4. Hayrullah Örs Musa ve Yahudilik -Tevrat Samuel II. 21:6-9
5) Krickeberg, Walter Aztek ve mayaların Dinleri – Okyanus yayınları
6) Tevrat Tekvin bab 1:27
7) Arnaldez Roger, Hazreti Muhammed ( Hadis ve sözleri )
8 ) Cooper, Robert The Inquirer’s Text-Book, being Subtances of Thirteen Lectures on the Bibel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İnsan doğuştan kötü müdür?

İnsan doğuştan kötü müdür? “ Her ne arar isen, kendinde ara.” Hacı Bektaşı Veli ” Kendisini olduğu gibi kabul etmeyen tek varl...